Msmaylyn’s Blog

Just another WordPress.com weblog

.: Kalau nak berkeluarga, xpayahla nak kecik2 hati.. :. March 16, 2009

Filed under: Abnormal Me,AnumMama,Family,Hubby,Thots — msmaylyn @ 12:31 am

This phrase being overused in my family. Why? Sebab sumer nak bercakap tunjuk pandai. If you think kalau makin tua we’ll be wise kan, well that’s not applies to everyone. Makin tua makin sengaja nak gadoh antara keluarga. Fine. Dia dah tua. Kita yang muda nih dengar sahaja. Tiada masalah. Tapi kalau dia lah punca adik beradik lain bergadoh, ungkit mengungkit dan bakal tak bertegur sapa, adakah kita patut dia biarkan? Tidak to me.

Memang betul la kata org, anak orang nampak salah nye, anak sendiri baik sahaje. Kerana anak dia la org lain hangin. Dan kerana sumer dh fedup ngan anak dia, patut kah dia boleh mengaitkan kat anak org lain? End up anak kepada 2 single moms yang kena…wahhh sungguh bijak berkata2. Anak yg di puja puja itu, duduk di luar magrib2 sambil menghisap rokok. Adakah ini patut? Adakah patut apabila seseorang itu sudah kawen masih di sound2? Tidak juga to me.

Makcik2 lain berkata owh bukan 1 makcik berkata “Explain to him” wahhhh mengapakah? adakah keperluan untuk bagitau life kami kepada dia. Makcik ini senang la berkata2 kerana anak anak dia tidak kena bahasa oleh pakcik ini. Double standard. Kerana makcik ini masih ada suami. Sedih saya.

Nasib baik Along sudah tiada lagi. Jika tidak sudah pasti orang tua itu kena sound. Dan hanya Along would backup us. Cousin lain? Owh tidak pernah. I pity to my mom. Setelah banyak membantu ini balasan nye. Di ungkit2 nya mama naik kereta nye. Ya Allah.

Jika family i read this, I am sorry. Mama sudah kecik hati dengan kamu sumer. I juga. Dan i malu kejadian ini berlaku. Hanya kerana seorg ingin menegak kan benang yg basah smpi sanggup bercakap mengikut perasaan. Ya, kami maafkan dia. Tetapi perasaan hormat itu sudah pudar. Mama tidak dapat tidur malam kerana hal ini. Asik menjaga hati org ini la jadik.

DD, marilah kita mulakan idup baru. Our lives sudah tentu bahagia tanpa campur tangan org lain. Berbakti la kepada Mama n ayah kita. Manalah mereka nak tahu jika kita berbakti kepada ayah kita atau tidak, sebab kita bukan mcm mereka. Tidak mengapa. Kamu masih ada i sebagai kakak. Saya ada Abg yang sgt best understanding dan mama yang best in the world.

To mereka, wake up pls…bahagia kah keluarga kamu jikalau begini? I kesian kan kamu semua. Dan saya mintak maaf kerana tidak membuat pengumuman bakti bakti kami terhadap mama n ayah. Saya tidak tahu kamu mengitu menjaga tepi kain orang. Sampaikan anak sendiri tidak berbakti pun kepada ibu bapa nye. Masya Allah…

ps: Yang sudah itu sudah la…jikalau org tak mahu, jgn la pipi terserong2.
ps2: Cuba mengembirakan hati mama disamping mentua kesayangan nye🙂 owh saya menantu kesayangan bapak mentua saya. Saya rasa la.

 

3 Responses to “.: Kalau nak berkeluarga, xpayahla nak kecik2 hati.. :.”

  1. azila arip Says:

    menantu kesayangan..biarlah apa org nak kata..janji kita bahagia di sampin org yg memahami kita..aku pon menantu kesayang ok! hihi

  2. miszrLina Says:

    nape kite slalu pentingkan perasaan org lain, but they dont ever think about ours!

    mmg la… sbg manusia,perlu ada rasa camtu. meaning we are caring person!

    its ok.. buat baik kan balasan baik *_*

    i pon menantu kesayang gak…
    tapi dulu la.. huhu…bestkan…

    so kena hargai semasa mereka masih ada…

  3. putdianas Says:

    d makin xley terima perangai pompuan tu da… i just xlarat dgn dorg ni semue… plg keciwe sbb org yg plg xsangka mengungkit2 ni ialah ayah if org lain i still don mind sgt.. kecewe sgt2!!!

    thanks 4 being my lovely sis… if along ade die mmg akan tlg kite walau apa pon terjadi…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s